WKR / Fietsplan

Fietsplan fiets kopen? Lees hier hoe ! (ook voor scooters !)

 
Vanaf het najaar van 2015 heeft u twee mogelijkheden waarmee u een fiets kunt aanschaffen met belastingvoordeel! Sinds het afschaffen van het bedrijfsfietsplan (1 januari 2015) kunt u een fiets met belastingvoordeel aanschaffen onder de werkkostenregeling (WKR). Binnen deze regeling kan uw werkgever er voor kiezen u de mogelijkheid te geven een fiets te kopen en te betalen uit uw bruto salaris. Voor de werkgever zijn hier regels aan verbonden en geldt er een beperking voor de hoogte van het bedrag. Maar, hiernaast kan uw werkgever gebruik maken van het nieuwe fietsplan, waarbij deze u een belastingvrije reiskostenvergoeding of renteloze lening verstrekt. Over beide hieronder meer informatie.


Een fiets kopen via de WKR

 
De methode waarop u een fiets aanschaft via de WKR is als volgt:


Stap 1: Informeer bij uw werkgever

Vraag uw werkgever óf en voor welk bedrag u een fiets mag aanschaffen binnen de WKR. Uw werkgever kan de administratie zelf beheren of werken met een bemiddelaar zoals NFP FiscFree of BFN.


Stap 2: Zoek uw nieuwe fiets uit

Bekijk ons fietsaanbod en zoek uw nieuwe fiets uit. Wanneer u een fiets ziet die meer kost dan dat de WKR van uw werkgever toestaat dient u het meerbedrag netto te betalen.


Stap 3: De betaling

De betaling hangt af van uw werkgever. Vraag dus aan uw werkgever wat voor de u de juiste optie is:

U betaalt zelf en declareert.
Uw werkgever betaalt (u geeft de factuur aan uw werkgever).
Betaling loopt via een bemiddelaar (zij regelen de betaling via uw werkgever).


Een fiets kopen via het nieuwe fietsplan

 
Werkgevers hebben naast de WKR-regeling nog steeds een andere mogelijkheid om werknemers te helpen bij de aanschaf van een nieuwe fiets:

Werkgevers mogen fietsende werknemers belastingvrij maximaal 19 cent per kilometer vergoeden voor woon-werkverkeer. Net als voor de auto.
Werkgevers mogen een renteloze lening verstrekken voor de aanschaf van een fiets. Die kan worden afgelost met de kilometervergoeding.

Deze vergoeding en lening mag worden gegeven buiten de WKR (Werkkostenregeling). Deze heet het nieuwe fietsplan. De methode waarop u een fiets aanschaft via de het nieuwe fietsplan is als volgt:


Stap 1: Informeer bij uw werkgever

Vraag uw werkgever óf en voor welk bedrag u een fiets mag aanschaffen op terugbetaling vanuit uw reiskostenvergoeding van 19 cent én een renteloze lening.


Stap 2: Zoek uw nieuwe fiets uit

Bekijk ons fietsaanbod en zoek uw nieuwe fiets uit. Wanneer u een fiets ziet die binnen het afgesproken bedrag met uw werkgever valt kunt u hem aanschaffen.


Stap 3: De betaling

De betaling hangt af van uw afspraken met uw werkgever. Spreek dus met uw werkgever af hoe de betaling te verrichten:

U betaalt zelf en declareert.
Uw werkgever betaalt (u geeft de factuur aan uw werkgever).

 

Voorbeeld


U vindt bij ons een fiets waarvoor u van uw werkgever een bedrag van €2.349 leent. U werkt vijf dagen per week en de enkele reisafstand van uw woning naar de vaste plek voor uw werk is 15 kilometer. De vaste onbelaste reiskostenvergoeding is dan voor het hele jaar maximaal 214 dagen x 30 kilometer x € 0,19 = € 1219,80. Per maand is dat € 101,65. Daarmee kunt u binnen twee jaar de fiets terugverdienen. Klasse! Bij deeltijd moet u er rekening mee houden dat de vergoeding naar rato wordt aangepast. Bereken hier de terugverdientijd van uw nieuwe fiets!


Zijn er extra eisen aan verbonden?

De Belastingdienst stelt geen nadere eisen meer waaraan medewerkers moeten voldoen om een ‘fiets van de zaak’ aan te schaffen. Als werkgever bepaal je zelf de ‘spelregels’; zoals hoe vaak medewerkers een nieuwe fiets kunnen krijgen, welk deel van het aankoopbedrag je vergoedt, het type fiets (mag ook een elektrische fiets zijn) en de aard van het gebruik (alleen voor woonwerk- en zakelijke ritten of ook privégebruik).


Wat als ik binnen de looptijd van de lening verander van werkgever?

Verander je van werkgever voordat de lening is afgelost, dan betaal je het openstaande bedrag in een keer af aan je werkgever. Tenzij daar andere afspraken over zijn gemaakt.


Extra informatie

Natuur & Milieu en Gazelle voeren gezamenlijk de communicatie over het nieuwe fietsplan, dit betekent echter niet dat u alleen een Gazelle fiets kunt kopen met dit plan. Het fietsplan is op alle fietsen van toepassing. Wilt u meer informatie over het nieuwe fietsplan, kijk dan op: hetnieuwefietsplan.nl

Heeft u nog vragen of wilt u een personlijk advies neem dan contact op met:

David van Rijswijk
013 543 45 08
david@vanrijswijktweewielers.nl